CA

Pilots vinguts de d’Austràlia, Japó, Anglaterra i deu països més competiran a la 23ena edició del festival europeu que se celebra a la capital de l’Anoia

Un coala, un lloro, una pantera, un guepard i un lleó, seran els globus estrella d’aquesta edició

Els iglús de vent, la festa infantil de divendres i el concert de JoKB i Oques Grasses dins l’Anòlia, complementen quatre dies d’intensa activitat amb motiu del festival

“El festival de globus més animal” és l’eslògan de l’European Balloon Festival d’enguany, la concentració de globus més important del sud d’Europa que se celebrarà a Igualada del 10 al 14 de juliol. El Festival reunirà a Igualada globus provinents d’Austràlia, Japó, Anglaterra, Suïssa, França, Bèlgica, Itàlia, Mònaco i de diversos punts de Catalunya i de l’Estat espanyol; en total gairebé cinquanta equips competiran a la vint-i-tresena edició de l’European Balloon Festival.

L’edició d’enguany té com a convidats especials cinc globus amb formes animals: un coala, un lloro, una pantera, un guepard i un lleó. Tots ells donaran color al cel d’Igualada i ompliran de vida el Parc Central, que durant quatre dies acollirà públic familiar per gaudir dels globus i també de la festa infantil de divendres amb la companyia La Belluga, i del concert de JoKB i Oques Grasses que tindrà lloc dissabte dins del Festival Anòlia, just després de la tradicional encesa nocturna de globus NightGlow.

A banda de la intensa activitat al Parc Central, el centre d’Igualada també s’omplirà d’ambient de globus gràcies al projecte experimental Iglús de Vent; teles de globus reciclades que acolliran activitats culturals i lúdiques d’entitats igualadines durant tota la setmana del festival. El programa complet d’actes es pot consultar a la pàgina web ebf.cat i a les pàgines del festival a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instragram.

L’European Balloon Festival està impulsat per l’Ajuntament d’Igualada i l’empresa fabricant de globus Ultramagic, amb el suport de les empreses de vol Globus Kon-Tiki, Camins de Vent, Anoia Balloons i el patrocini de Vitogas. Es tracta d’una oportunitat única a l’Estat espanyol de presenciar un vol simultani de globus aerostàtics i també de volar en un dels equips participants com a passatger.

El cel és una selva!

Cada any l’European Balloon Festival desperta l’interès d’equips de pilots d’arreu del món, i les inscripcions arriben a la cinquantena. Enguany, l’organització ha volgut que el festival fos més salvatge que mai, i per això ha convocat al cel d’Igualada cinc globus amb espectaculars formes d’animals: en “Parrot”, un simpàtic lloro acabat de néixer que s’estrenarà al festival, el Guepard “Duma”, que té només un mes de vida i ha volat poquíssimes vegades, el coala “Adelaida” i la pantera “Panther”, tots dos fabricats l’any passat i que participaran el festival per primera vegada, i finalment el lleó “Simbaloo” que ja ha volat diverses vegades a Igualada. Molts d’aquests són propietat del zoo britànic Longleat, i tots ells han estat fabricats per l’empresa igualadina Ultramagic Balloons.

Els equips vinguts d’arreu hauran de completar amb èxit els reptes de vol plantejats per la direcció esportiva; tot un seguit de proves divertides i espectaculars tan per al públic assistent com per als equips de vol. No hi faltaran les proves tradicionals com La Llebre –en què els globus participants han de perseguir un “globus llebre” que s’ha enlairat primer canviant constantment de direcció i altitud—o com la Meta del Jutge, en què els pilots han de volar des del camp d’enlairament fins a una diana a partir d’unes coordenades que els hauran donat just abans d’enlairar-se. En aquesta edició del festival s’estrena com a nou director esportiu de la cursa el pilot igualadí Manel Rodríguez.

Un any més es repeteix el “Vol de ciutat”, que tindrà lloc divendres al matí i permetrà veure una vintena de globus enlairant-se des de diferents punts cèntrics d’Igualada com la Plaça de l’Ajuntament i la plaça de Cal Font, a més del camp de vol del Parc Central. La resta de vols matinals de dijous, dissabte i diumenge sortiran, si les condicions climatològiques ho permeten, des del Parc Central d’Igualada com és habitual.

Divendres: globus i festa infantil

Per tercer any, coincidint amb l’European Balloon Festival al Parc Central, el divendres dia 12 a partir de dos quarts de sis de la tarda, se celebrarà una Festa Infantil que inclourà activitats familiars i l’animació de la Companyia la Belluga. La jornada comptarà amb bombolles gegants, girafes de roba de 3 metres d’alçada, tallers de maquillatge i la presència dels esmolets. Un cop s’hagin enlairat els globus participants en el segon vol de tarda del festival, actuarà la companyia la Belluga amb el seu espectacle “Paüra”, en una cita que espera congregar un nombrós públic familiar.

Dissabte: Night Glow, foodtrucks i cloenda de JoKB i Oques Grasses

La nit del dissabte dia 13 de juliol tindrà lloc l’encesa nocturna de globus Night Glow, l’acte més multitudinari del festival, que cada any concentra milers d’espectadors al Parc Central. Enguany els globus il·luminats per dintre aniran acompanyats només de música, ja que la normativa impedeix realitzar l’espectacle pirotècnic que es feia habitualment a causa de la proximitat amb una nova benzinera.

Per cloure la nit del dissabte tindrà lloc al mateix escenari del Parc Central els concerts dels grups JoKB i Oques Grasses, en el marc del festival Anòlia. Prèviament i com cada any, la mateixa tarda de dissabte, hi haurà tot un seguit d’activitats familiars a la Fun Zone de l’Avinguda Catalunya, a partir de les 18h, amb jocs gegants, inflables i llits elàstics, entre d’altres. Just abans del NightGlow tindrà lloc la gala d’entrega de premis als pilots guanyadors.

Una quinzena de foodtrucks i diverses barres de restauració oferiran menjar als milers d’assistents, i l’organització convida també a tothom qui ho vulgui a portar-se el pícnic de casa per sopar, i gaudir d’una vesprada a l’aire lliure, que estarà amenitzada pel presentador-showman Pep Callau.

Una quarantena d’Iglús de Vent més creatius que mai

Des del mateix dilluns 8 de juliol Igualada ja s’omplirà d’Iglús de Vent. En total seran una quarantena d’Iglús instal·lats a tots els racons de la ciutat que acolliran activitats esportives, tallers creatius, concerts, pallassos, mostres de fotografia, un homenatge al poeta visual Joan Brossa i fins i tot una acampada.

Es podran trobar iglús en recintes tancats com ara l’Escorxador, la nau de les Encavellades del Museu de la Pell, l’Espai Cívic Centre, l’escola Gaspar Camps o la Biblioteca Municipal, i també en espais oberts com la Plaça de Cal Font, la Plaça Sant Miquel, la Rambla, la pista de l’Ateneu igualadí, Les Comes, el Viver del Rec o l’Estadi Atlètic. Alguns espais repeteixen i d’altres s’estrenen acollint iglús, com és el cas de la Llar d’Infants l’Espígol.

Les activitats culturals estan protagonitzades principalment per entitats igualadines sota la coordinació de l’artista Jordi Enrich, creador del projecte Iglús de Vent. Aquests habitacles d’aire fets amb teles de globus reciclada van néixer precisament en el marc de l’European Balloon Festival i des d’aleshores s’han instal·lat en diversos festivals i mostres artístiques d’arreu del món.

Els globus prenen vida: una imatge gràfica inspirada en les formes especials

El cartell de l’edició de 2019 de l’European Balloon Festival s’ha inspirat en les formes especials convidades a l’edició d’enguany: els globus de forma animal. Així, el cartell reflecteix els globus que prenen vida i que ompliran el cel d’Igualada d’espectacularitat. Ha estat elaborat per la dissenyadora gràfica Anna Costa de l’estudi Evvo.

Quan?

Del 10 al 14 de juliol de 2024

On?

Parc Central d'Igualada

Av. Catalunya, s/n (antiga N-II, al costat de l'hospital)
08700 Igualada (Barcelona)
Coordenades GPS: 41º 35' 9.56" N 1º 37' 33.86" E

Contacte